VÄLKOMNA till halv 8 hos mej!

Mat är ett av mina intressen, men även trädgård, min finska lapphund Jakki, att fota (helst djur och natur), inredning och mycket annat smått och gott.
Jag är dock begränsad att utföra mina intressen, så jag får som sagt ta det i små "portioner".
Så den här bloggen kommer inte bara att handla om mina matvanor, eller kanske matovanor ;-)
Nej! Utan om allt och mycket mer som finns runt ikring också, - som gör att jag kliver ur sängen och välkomnar ännu en ny dag.


Du är hjärtligt välkommen att dela dom dagarna med mej.

söndag 6 november 2011

Koka soppa på en spik.

Nu när det är så här höstgrått kan det vara gott med en god värmande soppa, tända lite ljus och njuta av den med goda vänner eller bara alldeles själva.
Soppor ska i mitt tycke vara mustiga, matiga och inte blaskig och innehållslösa, -man kan variera i det oändliga och det finns alltid något hemma som man kan göra soppa på. Rester funkar alldeles utmärkt som bas,-nja kanske inte riktigt på allt, men nästan.
I dag blir det älgköttsoppa här, min man har skalat och hackat rotfrukter såsom,-kålrot, palsternacka, rotselleri, potatis och purjolök. Snart ska klimpen fixas och sen ska allt blandas med det goda köttet. Egentligen tycker vi nog båda att den är godast dagen efter, då man värmer upp den,-då har den fått rätta mustigheten.
Min favorit bland soppor är Bouillabaisse, men av någon anledning blir det inte så ofta. Renskavssoppa är också en favorit, som jag utvecklat från ett recept som jag från början fick av ett av mina syskonbarn som är jätteduktig att laga mat,-vi har det nog i generna.
Mammas mat, som många nog minns från "markantiden", tillsammans med fler bra kockor, -gick verkligen inte av för hackor och var väldigt omtyckt.
Som jag skrev i titeln "koka soppa på en spik", så menar jag att det blir ofta väldigt gott att utgå från lite råvaror  och sedan tillsätta tillbehör och kryddor mm efter egen smak och behag, oftast blir det allra bäst. Soppor är även gott som förrätt, då lite enklare och där gillar jag främst fransk löksoppa och pekingsoppa.
Nä, nu är jag lite hungrig och ska ta och färdigställa köttsoppan, det blir en ovanligt tidig middag.
Ha en trevlig kväll ALLA och jag kommer att lägga ut receptet på renskavssoppan här på bloggen, kanske i morgon,-den borde NI testa.

1 kommentar:

  1. Köttsoppa gjord på älgkött är den absolut godaste köttsoppan!

    SvaraRadera