VÄLKOMNA till halv 8 hos mej!

Mat är ett av mina intressen, men även trädgård, min finska lapphund Jakki, att fota (helst djur och natur), inredning och mycket annat smått och gott.
Jag är dock begränsad att utföra mina intressen, så jag får som sagt ta det i små "portioner".
Så den här bloggen kommer inte bara att handla om mina matvanor, eller kanske matovanor ;-)
Nej! Utan om allt och mycket mer som finns runt ikring också, - som gör att jag kliver ur sängen och välkomnar ännu en ny dag.


Du är hjärtligt välkommen att dela dom dagarna med mej.

söndag 15 januari 2012

Känner mej lite bortskämt.

Ännu en helg tillsammans!
Känner mej lite bortskämd,-men det är en skön känsla och jag njuter av varje stund.
Här kokas skråvet, blir god bas till såsen.
Igår (lördag), hade vi bestämt att vi skulle äta Ripa, som är så jättegott,-men det kräver lite förarbete.
Först ska dom finrensas,-fjädrarna var redan borttagna, så det är brösten som ska skäras ut och sedan ska skrovet brynas med lök och lite morot. Sedan ska det tillsättas rödvin, vatten, salt och peppar,-som ska kokas i drygt 2 timmar. Silas av och tillsätta lite grädde och lite redning, sen får den vila ett tag.
Ripbrösten bryns i smör, med enbart salt och vitpeppar, sedan slås det på en skvätt vatten, så man får en go sky. Skyn hälls i den halvfärdiga såsen och någon tsk viltgelé och några droppar soja, för färgens skull. Ev kan den behöva redas lite till.
Bon Appetit!
Oftast brukar jag ha smörstekta grönsaker och pressad mandelpotatis till, men igår fick det bli lite råa grönsaker,-mest som dekoration. ;-)
Skulle behöva lära mej att äta mera grönsaker, hmmmm.
Jag formligen älskar Stekt Ripa, -kanske för att det inte blir så ofta,-den har en härlig konsistens och smak, mildare än Tjäder.

Idag ska jag göra grönpepparbiffar, med ugnstekta potatishalvor och till efterrätt lite egen gjord glass (smaken inte bestämd ännu), blir nog ett gott avslut på ännu en fin helg.
Önskar er ALLA en Topensöndag!

2 kommentarer:

  1. Mmmm, så gott det låter allt du lagar :-)

    SvaraRadera
  2. En av mina verkliga favoriter är just Ripa.Men det vi åt ikväll, var inte helt fel det heller ;-))

    SvaraRadera