VÄLKOMNA till halv 8 hos mej!

Mat är ett av mina intressen, men även trädgård, min finska lapphund Jakki, att fota (helst djur och natur), inredning och mycket annat smått och gott.
Jag är dock begränsad att utföra mina intressen, så jag får som sagt ta det i små "portioner".
Så den här bloggen kommer inte bara att handla om mina matvanor, eller kanske matovanor ;-)
Nej! Utan om allt och mycket mer som finns runt ikring också, - som gör att jag kliver ur sängen och välkomnar ännu en ny dag.


Du är hjärtligt välkommen att dela dom dagarna med mej.

måndag 30 januari 2012

Abbarrnsch!

Världens godaste fisk.
Det är i min smak, helt klart Abborre, -den är inte bara god, den är fast och fin i köttet och passar även utmärkt i gratänger och soppor.
Och i går blev jag så otroligt sugen på Abbarrgratäng, men eftersom isarna inte är så pålitliga i år, så har inte mannen ismetat efter denna delikatess ännu. Så frågan var,-fanns det möjligen kvar nå´t i frysen? YES! Det fanns 3 påsar med filéead Abborre, som även räcker till soppa.
Efter att ha tinat filéerna, så lägger jag ner dom i en panna och fyller upp med vatten så det nätt och jämt täcker fisken och saltar en hel del. Låter vattnet koka upp, skummar av och tar sen direkt av den från spisen och ställer ut den för avsvalning.
Med en hålslev lyfter jag upp filéerna och lägger dem i en smörad ugnsform med höga kanter. Smälter smör i en panna, vispar ner ca 3 msk mjöl och häller på silad fiskspad och grädde,-vispa och späd tills det tjocknat till en jämn fin sås.
Tillsätt ca 2 dl riven ost, en äggula och vitpeppar (ca 1 krm), smaka av och om det känns osalt tillsätt det också. Häll såsen över fisken och lägg på skivade halvmånar av tomater, så det täcker upp hela formen,-lite omlått är bara gott. Strö riven ost på och gratinera i 200 grader 10-15 min.
Servera med kokt mandelpotatis, gärna pressad med en smörklick på toppen.

Abbarrnsch så gott!

2 kommentarer:

  1. Håller med om att abborre är världens godaste fisk! Din abborrgratäng låter mycket god. Det går säkert att göra den på annan fisk. Jag ska testa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, den går bra att göra på Torsk och Hoiki, eller vad den nu hette, det har jag gjort några ggr. Men abbarr´n är bäst :-)

      Radera