VÄLKOMNA till halv 8 hos mej!

Mat är ett av mina intressen, men även trädgård, min finska lapphund Jakki, att fota (helst djur och natur), inredning och mycket annat smått och gott.
Jag är dock begränsad att utföra mina intressen, så jag får som sagt ta det i små "portioner".
Så den här bloggen kommer inte bara att handla om mina matvanor, eller kanske matovanor ;-)
Nej! Utan om allt och mycket mer som finns runt ikring också, - som gör att jag kliver ur sängen och välkomnar ännu en ny dag.


Du är hjärtligt välkommen att dela dom dagarna med mej.

måndag 23 januari 2012

Vi går mot ljusare tider.

JA.....visst är det så!
Dagarna blir sakta men säker längre och längre och man spritter till när solen tittar fram en stund, -då gäller det att passa på.
Jag hade hoppats på en klar himmel hela helgen och enligt barometern skulle det vara det, -men jag fick tji.
Så plötsligt, mitt på dagen på söndagen sprack det upp lite grann och en underbar sol tittade fram.
Jag klädde på mej och med kameran i största beredskap så fick jag några lite finurliga bilder på solen innan den försvann igen.
Kul så länge det varade, energi gav det och till syvene och sist vart det en bra helg.

I fredags kväll åt vi Färsfylld fralla, -en variant av varm smörgås, kan man nog säga att det är. Det är som det mesta jag brukar tillaga,väldigt enkelt och riktigt gott. Man tar en hel fralla,-ej skivad och skär längstgående bort toppen, nästan halva frallan som kan frysas och avändas gratinerad till soppa, en annan dag. Blanda 400-500g älgfärs, med 1 ägg, ½ hackad lök, 2 msk tomatpuré, 1 msk senap, 1 tsk potatismjöl, 1-1½ tsk salt, svart peppar och en skvätt grädde. Rör ihop ordentligt, till en jämn fin smet. Bred smör på frallan, som du bäddat in i folié på undersidan och runt om. Bred ut smeten jämt över brödet och lägg den i en ugnsform, som du då gräddar i 200 grader ca 20-30 min. Kolla efter ca 20 min, med kniv om den börjar bli klar. Då färsen tagit ihop lägger du på skivad paprika och tomat och strö riven ost på. Gratinera tills det fått lite fin färg. KLART!

På Lördagen gjorde jag/vi vinbräserade fläskkotletter och till den en "tjurig" potatisgratäng, som aldrig ville bli klar. Det var den knalligaste potatis jag varit med om,-jag måste erkänna att jag höll på att ge upp. Slutprodukten vart helt OK, -men nog var det väldans nära att den hamnat i soporna.

Så slutligen på söndagen, så kokade vi köttsoppa.
Mannen brukar oftast hjälpa till med att skala och hacka grönsaker, men den här gången gjorde han nästan allt, -då mina muskler inte ville göra nå´t. Dom jävlas lite väl mycket ibland och då är det bra med en man i huset.

Eftersom jag la ut en tidigare gjord köttsoppa bild i fredags, då jag ju nämde helgens meny,-så lägger jag inte ut nån ny. Det blev nog lite små tjatigt ändå  :-)

Hoppas att ni har haft en bra helg och ätit gott!

2 kommentarer:

  1. Solen kunde gärna få visa sig lite mer men vi verkar få vänta på det. Så god maten du visar ser ut :-)
    Kram

    SvaraRadera
  2. Jo,-solen lyser verkligen med sin frånvaro. Idag är det ju över 20 grader kallt, men ändå grått och småsnöar. Jättekonstigt.
    TACK!Enkelt och gott :-)

    SvaraRadera