VÄLKOMNA till halv 8 hos mej!

Mat är ett av mina intressen, men även trädgård, min finska lapphund Jakki, att fota (helst djur och natur), inredning och mycket annat smått och gott.
Jag är dock begränsad att utföra mina intressen, så jag får som sagt ta det i små "portioner".
Så den här bloggen kommer inte bara att handla om mina matvanor, eller kanske matovanor ;-)
Nej! Utan om allt och mycket mer som finns runt ikring också, - som gör att jag kliver ur sängen och välkomnar ännu en ny dag.


Du är hjärtligt välkommen att dela dom dagarna med mej.

måndag 24 oktober 2011

Grått är gott!

Skogsfågel eller Gråfågel som dom också kallas är i min smak väldigt gott, -smakar väldigt olika men ändå lite lika. Men smaken är ju som bekant, som baken (delad) och det är väldigt svårt att beskriva smaker. Jag får ofta frågan av kunder på butiken,- Hur smakar det? Det finns många saker som inte kan jämföras med andra och smaker upplevs ju även olika av olika männsikor och smaker kan även ändras under åren.
 Jag minns då jag var barn och en bra bit upp i tonåren,  det var inte mycket jag åt, som jag tyckte var gott. Det mesta smakade rent ut sagt "jätteäckligt"  och det gick så långt att jag fick svårt att få ner några få tuggor. Lyckligtvis så växte det bort och jag kan nog säga att nu är det tvärt om, jag är nog "allätare".
Ripa och Järpe ingår (vad jag vet), inte i gruppen Gråfågel, men det gör Orre och Tjäder. Fast Järpe ingår i skosfågel ...... Nåja,  Tjädern är störst och det känns även på köttet, som är lite kraftigare i smak och har lite mer tuggmotstånd. I år ser det ut som om beståndet av alla de här fåglarna äntligen ökat, efter flera år av "missväxt". Ni känner väl till att alla fåglarna har en bit av Järpen? Så säger en gammal sägen och om ni kollar i tex Orren, så sitter det en bit ljusare kött, som Järpen fick lova att dela med sej pga av högfärd, den var störst men blev minst.
Idag (sol, men väldigt dimmigt = grått),skulle det ha passat alldeles utmärkt med en soppa som min svärmor brukade koka och ta med till fjälls (det var på den tiden då vi hade skoterark), -man kan med fördel blanda ner olika fåglar, tex Ripa och Tjäder.
Lägger in den under Middagstips och den är väl värd att prova.

2 kommentarer:

  1. Här får man verkligen trevlig läsning och matnyttiga tips. Läste ljus om Schweizerfärs, det lät ju väldigt enkelt och gott. Min middag idag om jag inte gör älgfärspirog. Ännu en dag i töcken..dimma. Det såg ut som det skulle bli sol tidigt men det försvann lika fort. Ha en fin dag!

    Maria

    SvaraRadera
  2. Jag älskar ripa och det har jag inte ätit på evigheter. Nu blev jag jättesugen på det!

    SvaraRadera