VÄLKOMNA till halv 8 hos mej!

Mat är ett av mina intressen, men även trädgård, min finska lapphund Jakki, att fota (helst djur och natur), inredning och mycket annat smått och gott.
Jag är dock begränsad att utföra mina intressen, så jag får som sagt ta det i små "portioner".
Så den här bloggen kommer inte bara att handla om mina matvanor, eller kanske matovanor ;-)
Nej! Utan om allt och mycket mer som finns runt ikring också, - som gör att jag kliver ur sängen och välkomnar ännu en ny dag.


Du är hjärtligt välkommen att dela dom dagarna med mej.

tisdag 18 oktober 2011

Låt inte solen gå ner över en hungrig mage.

Det ordspråket myntade en systerdotter för länge länge sedan till sin mor, då hon blev nekad en extra kvällsmacka innan sänggående. Och vilken förälder kan neka sitt barn då?

Smart unge!
Hur sent man kan äta på kvällarna är diskutabelt och om det tvistas ofta de lärde. Vissa påstår att man absolut inte ska äta efter kl 18, medan andra säger att det är en seglivad myt och att det är det faktiska kaloriintaget under dygnet som räknas. Sen kan man ju må mer eller mindre bra, men det beror nog oftast på mängden man stoppar i sej.
Äter man för tidigt på kvällen så är risken stor att man tar en kvällsfika innan sänggående, eller ännu värre, stoppar i sej chips eller annat surrogat. Att lägga sej med halvhungrig mage som börjar knorra mer och mer och suget tränger sig på, är ju väldigt obra, -då är det ju helt tji att somna.

När jag var barn, då skulle middagen serveras strax efter 4, kanske vid halv 5 nånting, det var en regel utan undantag. Inte förrän jag och min man (då var vi ”bara” förlovade), tillsammans med ett annat par, bilade oss ner till Italien, genom Danmark, Tyskland, Österrike, så fick jag upp ögonen för en helt annan matkultur, det var 1983. Dom åt vid 19-20 tiden och även barna deltog under glada tillrop och en underbar gemenskap, länge och väl satt dom till bords och jag minns att jag var alldeles hänförd. Så trevligt!
Det allra roligaste är ju att hjälpas åt att tillaga maten, för att sedan sätta sej till bords och avnjuta den. Hos oss är det som ni nog förstått jag som står för själva tillredningen, men det är ju så mycke runt i kring som också ska göras och det går fortare och det är 100 gånger roligare om man gör det tillsammans. Nu har vi inga barn, men jag har ju haft syskonbarn som gärna velat vara hos mej och hjälpa till att, skölja, hacka osv.  Barn hjälper gärna till bara dom får.

Så jag tycker då att ordspråket ”Låt inte solen gå ner över en hungrig mage” är lika bra som Bibelns ”Låt inte solen gå ner över din vrede”.
Är man mätt och belåten är man också nöjd och glad.

Under rubriken MIDDAGSTIPS så har jag idag lagt in ett recept på en supergod varm smörgåstårta, som passar som kvällsmat och även som lättare bjudmat, eller på buffébordet.
Bon Appétit!

1 kommentar:

  1. Här blir det ofta väldigt sena middagar.
    Kom just på att jag gjorde din "älggryta" när roomservice var här i våras och osten ni säljer med hjortronsylt och grädde till efterrätt..det var en mycket uppskattad middag. Grytan var enkel att göra och mycket god.

    SvaraRadera