VÄLKOMNA till halv 8 hos mej!

Mat är ett av mina intressen, men även trädgård, min finska lapphund Jakki, att fota (helst djur och natur), inredning och mycket annat smått och gott.
Jag är dock begränsad att utföra mina intressen, så jag får som sagt ta det i små "portioner".
Så den här bloggen kommer inte bara att handla om mina matvanor, eller kanske matovanor ;-)
Nej! Utan om allt och mycket mer som finns runt ikring också, - som gör att jag kliver ur sängen och välkomnar ännu en ny dag.


Du är hjärtligt välkommen att dela dom dagarna med mej.

lördag 29 oktober 2011

Här går det hett till ikväll!

Jonta kollar hockeyn,-Luleå och Skellefteå. Hmmm....han håller mest på Skellefteå, men ändå lite på Luleå. Det är inte alltid så lätt,-men ikväll vann ju Luleå och det är bara att gilla läget.
Å så försöker vi fixa Heta Räkor till "middag", kvällsmål, eller vad man ska kalla det. Min man vill ha det superhott å jag är lite försiktigare,-vad händer? Han smyger dit mera sambal, då jag tittar bort,-nåja..det blir nog bra.....eller?
Jag tror VI får en HET kväll!

Recept finner DU under Middagstips, men inte ikväll utan kanske i morgon.

torsdag 27 oktober 2011

BARNMAT.

Jag har en äldre bekant, vars man blev sjuk och fick ligga på Lasarettet några dagar, -träffade henne under den tiden och frågade hur han mådde.
"Jo, han blir bättre och ska snart få komma hem och det är då en himla tur för där på Lasarettet får han då minsann bara barnmat."
Barnmat? Tänkte jag....men jag behövde inte fråga, hon fyllde snabbt i.
"Ja du vet,- Spagetti och Köttfärssås, Plättar å sånt, -det ger man väl ändå inte till vuxna."
Jag såg säker jätterolig ut och svarade nånting obegripligt och svävande och blev sedan full i skratt, särskilt när jag berättade för min man.
Han är barnsligt förtjust i Spagetti och Köttfärssås, plättar äter jag och hunden mest till lunch (gärna med Räkost, Hjortronsylt å Grädde) och har aldrig haft tanken att det skulle ses som Barnmat.
Det är tur vi är olika.
Nu blev jag riktigt sugen på Räkcrepés, men det får bli en annan dag, för idag har gubben min beställt Spagetti och Köttfärssås.

måndag 24 oktober 2011

Grått är gott!

Skogsfågel eller Gråfågel som dom också kallas är i min smak väldigt gott, -smakar väldigt olika men ändå lite lika. Men smaken är ju som bekant, som baken (delad) och det är väldigt svårt att beskriva smaker. Jag får ofta frågan av kunder på butiken,- Hur smakar det? Det finns många saker som inte kan jämföras med andra och smaker upplevs ju även olika av olika männsikor och smaker kan även ändras under åren.
 Jag minns då jag var barn och en bra bit upp i tonåren,  det var inte mycket jag åt, som jag tyckte var gott. Det mesta smakade rent ut sagt "jätteäckligt"  och det gick så långt att jag fick svårt att få ner några få tuggor. Lyckligtvis så växte det bort och jag kan nog säga att nu är det tvärt om, jag är nog "allätare".
Ripa och Järpe ingår (vad jag vet), inte i gruppen Gråfågel, men det gör Orre och Tjäder. Fast Järpe ingår i skosfågel ...... Nåja,  Tjädern är störst och det känns även på köttet, som är lite kraftigare i smak och har lite mer tuggmotstånd. I år ser det ut som om beståndet av alla de här fåglarna äntligen ökat, efter flera år av "missväxt". Ni känner väl till att alla fåglarna har en bit av Järpen? Så säger en gammal sägen och om ni kollar i tex Orren, så sitter det en bit ljusare kött, som Järpen fick lova att dela med sej pga av högfärd, den var störst men blev minst.
Idag (sol, men väldigt dimmigt = grått),skulle det ha passat alldeles utmärkt med en soppa som min svärmor brukade koka och ta med till fjälls (det var på den tiden då vi hade skoterark), -man kan med fördel blanda ner olika fåglar, tex Ripa och Tjäder.
Lägger in den under Middagstips och den är väl värd att prova.

torsdag 20 oktober 2011

Microfunderingar.

Micron uppfanns på 1940 talet i Amerika, men det dröjde innan den började säljas ut till kund och det dröjde ytterligare en hel del år innan vi (i sverige) anammade och tog in den i våra kök. Första gången jag kom i kontakt med en var då jag hälsade på en syster som befann sej i New York, det var 1987 eller kanske 1988,-hmmmm minnet börjar svikta.
Jag var livrädd för den!
Var bergsäker på att den var livsfarlig och att strålningen från den, skulle förkorta mitt liv avsevärt.
Då den användes väldigt flitigt, vid tillagning av maten som serverades i det huset, så var jag ju tvungen äta den "bestrålade" maten, - för att inte svälta ihjäl.
Jag överlevde och bestämde mej för att inhandla en så fort jag bara kom hem och fick tag på en, den var ju suverän, tyckte jag helt plöttsligt.
Min första micro (funkar fortfarande där den står idag), var stor och rymde 2 tallrikar utmed varandra och hade en stekplatta där man kunde bryna mat osv, få en "stekyta". Jag använde den flitigt till en början,-men ganska snart falnade intresset för matlagning i den och den brukades främst till upptining. Eftersom den var stor och klumpig, så bytte jag ut den mot mindre modell och har väl under åren hunnit förbruka några stycken då kvalitén på småttingarna verkar vara avsevärt sämre. I dagsläget används den till att tina köttfärs och värma Jakkis mat, ibland även rester som jag brukar inta till lunch.
Visst finns det idag mera avanserade som även lämpar sig för matlagning, men nog föredrar jag att laga mat på och i spisen, det känns som mer rejält på nå´t vis.
Helst skulle jag vilja ha en gasspis, minst som Mobergs,-men det är en annan historia.

onsdag 19 oktober 2011

Renskav blev räddningen!

Potatisbrist!
I går eftermiddag/kväll skulle jag tillaga en färsrätt (Scweizerfärs), som är både enkel och god. Gjorde allting klart, med "hackhjälp" av min man, skulle bara tillsätta persilja, som tyvärr fåglar eller nå´t anfallit och rensat (tur jag hade fryst), -då slår det mej........POTATISEN!
När man bor så här måste man planera sina inköp, då jag inte har lust att köra 7 mil tor för att jag glömt nå´n ingrediens och det brukar jag vara riktigt duktig på
(om man får tycka det om sej själv). Skriver alltid upp på en lista i köket allteftersom nånting håller på att ta slut,-men nu hade jag totalt missat mandelpotatisen. Skramlade bara några få stackare i potatisbingen och rundpotatis vill varken jag eller gubben ha kokt, -den är bara till mos, klyftor, halvor, gratäng och råstekt.
Färsblandningen är det ju inget problem med, den håller sig och blir istället dagens middag.
Men frågan var då, -vad hittar jag på nu då? "Gubben" var ovanligt hungrig, då han varit och jagat och bara ätit macka och kaffe på hela da´n.
RENSKAV!,-jag pratar ju alltid varmt om renskaven i kartong för mina kunder, snabbt, gott och enkelt,-så fick det bli. Stuvade makaroner och lingonsylt till och kvällen var räddad.
Puh!

Lägger in receptet på Schweizerfärs under Middagstips!   GLÖM INTE POTATISEN :-))

tisdag 18 oktober 2011

Låt inte solen gå ner över en hungrig mage.

Det ordspråket myntade en systerdotter för länge länge sedan till sin mor, då hon blev nekad en extra kvällsmacka innan sänggående. Och vilken förälder kan neka sitt barn då?

Smart unge!
Hur sent man kan äta på kvällarna är diskutabelt och om det tvistas ofta de lärde. Vissa påstår att man absolut inte ska äta efter kl 18, medan andra säger att det är en seglivad myt och att det är det faktiska kaloriintaget under dygnet som räknas. Sen kan man ju må mer eller mindre bra, men det beror nog oftast på mängden man stoppar i sej.
Äter man för tidigt på kvällen så är risken stor att man tar en kvällsfika innan sänggående, eller ännu värre, stoppar i sej chips eller annat surrogat. Att lägga sej med halvhungrig mage som börjar knorra mer och mer och suget tränger sig på, är ju väldigt obra, -då är det ju helt tji att somna.

När jag var barn, då skulle middagen serveras strax efter 4, kanske vid halv 5 nånting, det var en regel utan undantag. Inte förrän jag och min man (då var vi ”bara” förlovade), tillsammans med ett annat par, bilade oss ner till Italien, genom Danmark, Tyskland, Österrike, så fick jag upp ögonen för en helt annan matkultur, det var 1983. Dom åt vid 19-20 tiden och även barna deltog under glada tillrop och en underbar gemenskap, länge och väl satt dom till bords och jag minns att jag var alldeles hänförd. Så trevligt!
Det allra roligaste är ju att hjälpas åt att tillaga maten, för att sedan sätta sej till bords och avnjuta den. Hos oss är det som ni nog förstått jag som står för själva tillredningen, men det är ju så mycke runt i kring som också ska göras och det går fortare och det är 100 gånger roligare om man gör det tillsammans. Nu har vi inga barn, men jag har ju haft syskonbarn som gärna velat vara hos mej och hjälpa till att, skölja, hacka osv.  Barn hjälper gärna till bara dom får.

Så jag tycker då att ordspråket ”Låt inte solen gå ner över en hungrig mage” är lika bra som Bibelns ”Låt inte solen gå ner över din vrede”.
Är man mätt och belåten är man också nöjd och glad.

Under rubriken MIDDAGSTIPS så har jag idag lagt in ett recept på en supergod varm smörgåstårta, som passar som kvällsmat och även som lättare bjudmat, eller på buffébordet.
Bon Appétit!

måndag 17 oktober 2011

Glass i stora lass!

Eller jag kanske skulle skrivit, små lass.
I morse fick jag se ett reklaminslag, på en liten jättefin glassmaskin och jag blev helfrälst i.
En sådan vill jag ha!
Dom tidigare glassmaskiner som jag sett är så stora och klumpiga och har inte tilltalat mej alls,-men den här.....Kärlek vid första ögonkastet.
Jag är ingen stor glassfrossare, men ibland kan jag känna ett sug på lite glass, med varm hjortronsylt eller chokladsås eller.............
OBH Nordica Ice Cream Maker 6623Eftersom jag har en stund i bil (ca ½ timme), innan jag är hemma efter att ha gjort mina inköp, så har det blivit så att jag köper en massa glass, då jag liks handlar och ofta blir den gammal i frysen,-då jag inte hinner äta upp den. Å ibland så glömmer jag ta med fryspåse eller frysbag, då suget infinner sig och jag blir därför tvugen att åka hem utan.
Men den här måste ju vara svaret! Bara att ta fram hälla i det man är sugen på som smak,-kanske en god likör, bär eller vad man än kan tänka sej och vipps, så har man glassen klar. Behållaren tycker då jag är i lämplig storlek och då det följer med 2 st, så kan man ju göra 2 olika smaker.
Det här kan lätt bli årets julklapp, jag ska då önska mej en.
Om jag kan vänta så länge.

söndag 16 oktober 2011

Morgonstund har guld i mun(d).

Helgfrukostar, är mer som en liten lunch i vår lilla familj.
Idag blev det bacon och korv som blandas med råstekt potatis, som jag först steker för sej. Å så stekt ägg förståss! Mycke stekt å lite flottigt, -men man klarar sej i princip hela dagen och känner sej riktigt nöjd i magen.
Hotellfrukostar, är en klar favorit och har dom våfflor som ett gott avslut till kaffet, -ja då får dom 5 stjärnor av mej. Alla frukostar ska innjutas i lugn och ro,-vilket ibland är svårt på en del hotell, då vuxna och ungar springer och rycker å sliter som vargar. Man kan tro att dom inte sett mat förut och det är en nackdel, -men sådana hotell undviker jag.
Frukost över huvudtaget, är bra för kroppen och jag tror vi blir gladare och trevligare mot våra medmänniskor, då magen är nöjd. Det vet väl alla med känningar av blodsockerfall, -vilka sura människor de/vi kan vara. Ungar kan ju bli helt rabiata, eller trötta å alldeles viljelösa.
Så tänk på det....ÄT ORDENTLIG FRUKOST OCH LE mot välden.

fredag 14 oktober 2011

Mycke liv och lite ull.

Sa kärringen, när hon klippte grisen.
Ibland kan det vara mycke jobb, innan man får middagen man längtat efter och så kändes det i går kväll.
Först ska näten i sjön (i måndags), sen ska dom upp och lossas, gres, sköljas och hängas (i tisdags). Sen ska fisken slaktas, sköljas, saltas och så får man vänta 1-2 dagar. Ev rom ska också sköljas, vispas och saltas. Då först är det dax att göra upp eld i kåtan (i går), det tar ett bra tag att få jämn bra temperatur. Hämta enris i skogen som ska både ge bra rök och hjälpa till att kyla av röken lite. Å så vänta igen.
Skala mandelpotatis och sätta på spisen, blanda rom, cremé fraiche och rödlök, -bena fisken.
SÅ ÄNTLIGEN: Sätta sej till bords, mosa potatisen i smör, rensad rökt sik och en jättegod romsås.

Det var det värt!

torsdag 13 oktober 2011

FETAOST

På lördag är det Fetaostens Dag!
Måste erkänna att jag inte hade en aning om att något sådant existrerade, tills i morse då jag läste mejl från Matklubben.  I min kallender står det att det är Vita käppens Dag på lördag, vilket också var nytt för mej.
Spela roll! Man kan ju göra "egna dagar" också, -så idag ska vi ha en "Rökta sikens dag".
Igår skrev jag om den goda älgköttfärsen, som jag gärna använder, då den är så lätt att variera med många goda rätter. En av mina favoriter (har många), är grekiska biffar och i dom ingår naturligtvis Fetaost, så ja lägger in det receptet i Middagstippset,- det är väl värt att prova.
Ha en Toppendag!

onsdag 12 oktober 2011

Sugen på Räkcocktail!

Godis äter jag inte så ofta, -ej heller kakor och bakverk. Näe,-däremot kan jag få ett himla sug på smårätter och idag har jag längtat efter en räkcocktail hela dagen och naturligtvis, inga räkor hemma.

Funderar på middagen,-nägot med älgfärs blir det. Det är svårt att bara välja en rätt,-då det finns så mycket gott man kan göra av den goda fina älgfärsen. Det riktigt kurrar i magen, då jag tänker på allt gott. REDAN,,,,och vi som inte äter förrän, -ja just det Halv 8.

tisdag 11 oktober 2011

Första dagen på resten av mitt liv.


Sådärja! Känner mej inspirerad, att prova på det här med att ha en egen blogg och eftersom jag ofta är ensam, så har datorn och FB, blivit ett substitut och då tänkte jag att blogga skulle vara ett bra komplement.

Dom som känner mej, vet ju att jag älskar mat, -lite VÄL mycket :-)

Så titeln på min Blogg var ganska given, då jag ofta ser matprogram på TV och ett av dem jag brukar se har just det namnet.

Tycker även att orden "Halv 8 hos mej", säger så mycket mer,- eller,,,,,,det kan ju vara vad som helst (tänkte jag).


Så det blir nog ganska blandat här, har jag tänkt mej. Vi får se, -känns i alla fall glad att jag fick "tummen ur".