VÄLKOMNA till halv 8 hos mej!

Mat är ett av mina intressen, men även trädgård, min finska lapphund Jakki, att fota (helst djur och natur), inredning och mycket annat smått och gott.
Jag är dock begränsad att utföra mina intressen, så jag får som sagt ta det i små "portioner".
Så den här bloggen kommer inte bara att handla om mina matvanor, eller kanske matovanor ;-)
Nej! Utan om allt och mycket mer som finns runt ikring också, - som gör att jag kliver ur sängen och välkomnar ännu en ny dag.


Du är hjärtligt välkommen att dela dom dagarna med mej.

söndag 22 april 2012


LÅNGFREDAGEN: Lammstek
GRÖNT ÄR SKÖNT!    ELLER?

Ibland kan det kännas som om jag inte gör annat än lagar mat och äter äter äter. Men det är ju så nedrans gott, så jag har väldigt svårt att låta bli.
Ofta tänker jag, att jag ska försöka äta mera grönt och minska ner på det goda på tallriken. Handlar hem en massa nyttigheter och börjar lite storartat,-för att sen "glömma" bort dom och till slut kryper dom nästan självmant ur kylen.

PÅSKAFTON: Ärtsoppa & Punch
Visst kan man kompensera ätandet med motion, men va sjutton det ska man ju ha en bra kropp till för att orka med.
Nog har jag provat dom flesta dieter som finns under åren, men det funkar inte. jag klarar inte av att stå och laga till dålig oaptitlig mat, då försvinner ju känslan och glädjen i matlagandet.
Mindre portioner på tallriken, har jag också provat, men då är ju suget snart där och risken stor att det blir nå´t riktigt onyttigt som slinker ner.

PÅSKDAGEN: Renkotletter och reninnanlår
När jag nu satt och tittade på bilderna som jag tog på middagarna under påsken, kunde jag ju snabbt konstatera, att det enda "gröna"
på tallriken var mintgelé.
Det är som det är och det är nog väldigt svårt att lära "gamla hundar att sitta"
Men jag ger inte upp, jag ska försöka bättra mej,-fast inte idag.

ANNANDAG PÅSK: Älgrostbiff
Vem vill ha sallad till Blodpalt?



måndag 2 april 2012

Äggar upp mig!

Jag har haft en liten paus från min blogg av lite kroppsliga anledningar, men nu tänker jag ägga upp mej så här inför påsken och dela med mej av lite god och naturligtvis enkel påskmat.

Sill och ägg hör absolut till påskbordet och en god inläggning som jag brukar göra med bla kapris och saltgurka, är väl värd att prova.
Lax har väl dom flesta också på påskbordet och jag ska erkänna att det nu var länge sedan jag gravade någon egen, utan den jag gillar väldigt mycket är den kåtarökta ("skogalids"), som vi har på butiken och håller på att vara vida känd och den gammeldags gravade (fiskemannens), är så jättegod att det inte är någon idé att göra egen och då har man ju tid till annat.
En silltårta på polarbröd och en modell av "gubbröra", som toppas med bl rom och ägg är väldigt gott både som förrätt och som en kvällsvickning. Jag lovar att du kommer att göra den om igen och den kan med fördel göras minst en dag innan, så den får gotta till sej.
Om jag får tag på Lammracks, kommer jag absolut att servera det och den steker jag i ugn i stekpåse och till den en god krämig potatisgratäng. Men det är osett ännu om jag får tag på det,-men jag siktar på att det blir lamm på bordet i alla fall.
En enkel god efterrätt som ni kan göra långt i förväg är Punchparfait, med krossade punchflaskor i, -musig så inn i bomben. Jag gör inte så ofta efterrätter,-men den här är en favorit och favoriter brukar ju ha en benägenhet att komma i repris.
Sen är ju påsken också en tid då många samlas och man försöker trotsa vädret, som kan vara lite si och så,-för att äta god mat tillsammans runt elden. All mat är som jag skriviti ett tidigare inlägg, godare ute, det bara är så. Vi äter tex aldrig suovas inne, utan det är utemat helt enkelt.
I påsk ska jag prova Guorpi, som jag lite konstigt nog ännu inte smakat,-så det blir  intressant.
Något värmande och gott ute vid elden är inte helt fel och jag brukar göra Lumumba och eller Varm whiskey, som jag ju också har delat med mej som "stoppa förkylningsdrink". Kommer just på att jag måste komma ihåg att kolla om jag har nejlikor,-det måste man ha.
Jag ska försöka hinna med att lägga ut recept,-men om det är någon som är intresserad av något recept på ovanstående, så mejla mej gärna.

HA EN GOD PÅSK ALLA!