VÄLKOMNA till halv 8 hos mej!

Mat är ett av mina intressen, men även trädgård, min finska lapphund Jakki, att fota (helst djur och natur), inredning och mycket annat smått och gott.
Jag är dock begränsad att utföra mina intressen, så jag får som sagt ta det i små "portioner".
Så den här bloggen kommer inte bara att handla om mina matvanor, eller kanske matovanor ;-)
Nej! Utan om allt och mycket mer som finns runt ikring också, - som gör att jag kliver ur sängen och välkomnar ännu en ny dag.


Du är hjärtligt välkommen att dela dom dagarna med mej.

onsdag 29 februari 2012

Det Lever!

Renlever ska de vara.
En del brukar prata om så god mat vi fick på skolan som barn, men jag kan inte hålla med, jag tycker det mesta var riktigt äckligt.
En av dom rätterna som jag hade väldiga problem med var leverbiffarna, -hujedamej så jobbigt det var. Där satt jag och kämpade och kämpade och fick knapp någon tid för lek på skolgården, då det tog en evinnerlig tid att få i sej det groteska på tallriken som bara tycktes växa och bli mer.
Vändningen kom då jag åt Renlever, för mej veterligen första gången, hos min mans farmor som då bodde i Moussetjolme och hon bjöd på Renleverstuvning. Jag hade nog inte tackat ja, om jag visste vad som skulle ställas fram, men då var det ju försent att ångra sej, -jag kunde ju inte vara otacksam. Döm om min förvåning, det var ju helt ok och är ju faktisk riktigt riktigt gott.
I går till middag stekte jag Renlever, bacon och lök,- saltar och pepprar och slår på en hel del grädde som får puttra sej lite simmigt tjock och smular ner i såsen en bit av en köttbuljongtärning.
Mmmmmmmm vi åt alla 3, fast Jakki fick "bara" stekt lever och som hon åt, det är bland det godaste hon vet.

Till helgen ska vi få låna lilla Elsa, så jag kan inte planera helgmaten ännu, utan måste vänta tills hon bestämt vad hon vill ha, men jag har en liten aning om vad det kan bli. Va det än blir så hoppas jag även på lite fint väder, så att vi kan vara ute och kanske grilla nå´n korv. Min man har skottat fram både grillplatsen och lilla altanen där vi har en eldstad av plåt, som funkar jättebra.

Ha de så gott så här på skottdagen!

torsdag 23 februari 2012

Svårt att välja ibland.

I måndags fick jag lite beslutsångest.
Den till höger är torkad Svart Trumpet
Jag var då väldigt sugen på Älfärsbiffar och svampsås, men även på Kålpudding, som jag inte brukar göra sås till i vanliga fall. Men nu blev det inget "vanligt fall", utan jag bestämde mej för att göra Kålpudding med svampsås gjort på Svart trumpetsvamp, som jag fått av en väldigt trevlig kund på vår butik.
Det blev så väldigt lyckat och smakupp-
levelsen var väldigt positiv, ja vi var båda rent lyriska, -så supergod svampsås har jag nog aldrig gjort.
Det tråkiga är dock, att vad jag vet, så växer den inte här uppe hos oss. Men det positiva är att jag nu idag har tagit reda på hur jag ska få tag på mer, för mer måste jag bara ha, då den verkligen gav mersmak och jag kan mycket väl tänka mej den såsen till många goda maträtter av vilt, eller en värmande lunch/förrättssoppa........MUMS!
Receptet kommer lite senare under dagen under Middagstippset.

Nu blev det så väldigt fint väder ute, så jag ska ta och äta lite lunch och sen bege mej ut på promenad med min hund Jakki och min kamera. Kanske har jag så tur, att det dyker upp nånting kul att fotografera.

Ha de så jättegott så länge!

söndag 19 februari 2012

Pizza Palt och Pärongroda.

Snart är ännu en trevlig helg förbi.

Oj vad helgerna springer iväg,-det går lite väl fort kan jag tycka ibland,-men det är bara att hänga med.
I fredags åt vi "hämtpizza", för jag var lite fredagslat efter jobbet och det är ganska gott utimellan. Vi beställer dem halvgräddade, eftersom dom ändå hinner kallna innan vi är hemma och innan vi ska äta dem. Då värmer jag bara i ugn, ca 7-10 min och dom känns som nybakade.
Igår hade vi "främmen", -flickorna i familjen Kväl/Nordlund och det var jättetrevligt och dagen bara rusade iväg. Det var inte så fint väder, men Elsa och Jonny for ändå en liten sväng med skotern ut på Aisjaur för att pröva fiskelyckan,-dom fick tyvärr inga napp.
Till middag åt vi planka på Älgfilé, en kär favorit och jag längtar redan till nästa helg, för då har jag redan bestämt att jag ska göra planka på lax. Brukar göra på röding, men nu har jag ingen och det blir riktigt gott på lax också. Det syns stor skillnad på vilka plankor som är mest använda, mina köttplankor håller på att behöva bytas ut, medans fiskplankorna har några år kvar.
Ändå är jag en STOR fiskälskare.
Här kokas det lingonsylt.
Idag ska vi avsluta helgen med Blodpalt, kokt renkött och märgben, lingonsylt och smör är ett måsta att ha till + flingsalt till märgen. Känner redan suget i magen och det beror nog på den ringa frukosten, vi brukar äta frukost som är mer som lunch = frunch. Men då jag hade redan tinade räkor, som egentligen skulle varit till en förrätt, så blev det räkmackor till frukost och det är i minsta laget.

Några pärongrodor blev
det dock inte i helgen ;-)


Får nog ta och grilla mej en korv.

Ha en god söndag!

tisdag 14 februari 2012

Vägen till mannens hjärta

Vägen till mannens hjärta går genom magen.
Det är ju allmänt känt och visst finns det undantag, men det stämmer nog allt som oftast tror jag.
Jag brukar skoja med min man och säja att han uppvaktade mej, för att min mamma lagade så god mat på markan där han åt lunch och tänkte att, dottern kanske var lika duktig.
Men det allt blir oftare numera, att man hör att det är mannen i huset som lagar maten, -det är ju jättebra och visst kan jag väl också känna att det skulle vara kul att få bli bjuden på middag av mannen.
Numera hjälper han till med att, skala, hacka, vispa och diskar oftast undan under tiden och det är kul och så flyter det på så mycket bättre. Mitt kök är nog bland det minsta, så det gäller att ha lite ordning och reda.
Receptet ligger under Middagstips.
Igår gjorde jag en Renskavssoppa, som jag nämnt här på Bloggen tidigare men då hade jag inga bilder och satte inte ut något recept, så jag gör det nu i stället. Den är väldigt lätt att göra och blir mycket matigt god och tycker man inte om renkött, så går det alldeles utmärkt att göra den på Älgskav också.
Jag tjatar på lite nu, som ni som följt bloggen märkt, med soppor, gratänger, och grytor men det tål att tjatas lite om. Det är inte bara så enkelt och gott utan perfekt bjudmat, bara att göra klart i förväg och sedan ha tid att umgås med gästerna, då får man även tid att själv njuta av maten.

I dag är det ju Alla hjärtans dag och en del av er kanske har tur att bli bjudna på något gott i kväll, eller kanske är Du den som lagar en god middag till en vän.

Ha en mycket trevlig Kväll
och KRAM på er!

torsdag 9 februari 2012

Mat efter årstid.

Soppor, grytor och gratänger.
Jag lagar och äter min mat väldigt säsongstyrt, eller vad man ska kalla det. Det är ingenting jag tänkt på, men det slog mej igår, att jag omedvetet är en "säsongskocka". Inte för att jag tror att jag är unik,-nej tvärt om, det gör vi nog alla lite till mans.
Som ett exempel........på den varmare delen av året, kan det ju vara gott med en sallad till lunch eller ibland även som kvällsmat. Men det skulle jag inte vilja sitta och gnaga på så här i kallmånaderna, brrrrr jag fryser och ryser bara av tanken. Suget finns där inte heller, jag är helt enkelt sugen på riktigt varm och bastant mat. Och inte får jag smak för en rykande het mustig soppa på sommaren heller, - det tror jag aldrig har inträffat.
Igår till middag gjorde jag en superenkell gratäng, som jag inte gjort på länge, hade nästan glömt den. Men så hittade jag en bit älgstek (Fransyska), och stog och funderade på vad jag skulle hitta på,-plopp! Så kom jag på den "bortglömda" goa gratängen. Jag skrev ner hur man gör under Middagstipset, så en del av er kanske redan såg den i går och kanske funderade lite över, hur jag kunde lägga in den. Det är så få ingredienser att den verkar lite tråkig,-men jag lovar
den är riktigt vardagsgod.
Jag använder bara salt och svartpeppar, ganska rikligt och steker i smör och olja, som jag sätter till, mellan varje "stekvarv",-så jag får en ordentlig och god steksky, som sedan ska koka med svampspadet. När jag fördelat ut osten så strör jag en god grillkrydda på, den jag visar här i bild är jättegod och den har vi på butiken.
Jag blandar ofta riven Västerbottenost med någon annan lite krämigare ost, det ger bra smak och "seghet". Men enbart Västerbottensost, blir lite för torr, -i min smak.
Jag måste erkänna att jag glömde väga köttbiten, så jag törs inte riktigt stå för att 500g räcker, som jag skrev i receptet. Jag ber om ursäkt för det.......men jag har sagt det tidigare och säger det igen,-jag lagar mat på känn och ibland har jag inga exakta mått. Ska försöka bättra mej och skriva upp mera, medans jag lagar maten.
Låt inte det hindra dej från att prova,-det kan inte misslyckas, det blir så bra.


Ha de så jättegott!

fredag 3 februari 2012

TREVLIG (H)ÄLG!

Älg och åter Älg, står på helgens meny.
Ikväll blir det Tortillas, med älgfärs som bas, -det är lite "latmat", men gott utimellan.
Eftersom jag jobbar på lördag, så blir det åter lite enklare middag på grillad Älgentrecôté, egen pommes och eget kryddsmör och kanske nå´n liten grönsak.
TORTILLAS.
Däremot på söndag, så ska jag göra en väldigt mustig älggryta, som ska koka länge för att bli riktigt mör och fyllig i smak. Till den ska jag prova vår krydda som vi har på butiken, den heter just "Mustig Grytmix" och är en av våra nyaste kryddor.
Så här gör jag:
Skär upp ca 1 kg älgbog i lämpliga grytbitar och bryn i gjutgärnspanna, så det får fin färg runt om alla bitar. Lägg inte i allt på en gång, då ligger det och kokar, utan bryn lite eftersom.
Häll över köttet i en stekgryta och krydda, ev tillsätts lite salt och 2 msk tomatpuré.
Sedan blandas ca 2-3 msk mjöl ner i grytan och tillsätt ca ½ dl vilt eller balsamvinäger, 1 buljongtärning, ca 3 dl rödvin och 2-3 dl vatten och grädde. Låt det stå och puttra lite svagt.
Under tiden skär bacon i bitar och fräs den i stekpannan med hela eller halverade burk champinjoner 1 stor burk, eller om det finns färska så tar du det,-skär då i kanske 4 bitar och 2 krossade eller hackade vitlökar. Tillsätt det i grytan.
Däremot om du väljer att tillsätta färska champinjoner, så vänta med att tillsätta dem,-dom har lust att bli lite gummiaktiga om dom får koka med för länge. Tillsätt även syltlök (ekorrballa), en halv till en hel burk, -ta inte med spadet. Nu bör grytan stå och gosa till sej i ca 1½-2 timmar, kanske mer, beroende på köttets mörhet. Smaka av under tiden och lägg till ev mera kryddor, vin, buljong, grädde, redning osv,-så du får den smak och konsistent du vill ha på grytan. Jag måttar sällan då jag lagar mat, så därför står det ofta ca si och så mycket, för jag har inga exakta mått. Ibland om jag bestämmer mej för att jag ska skriva ner hur jag gör, så har jag mer exakt, men den här grytan har jag inte gjort det med.
Så pröva dej fram,-den blir så jättegod och det passar bra med kokt ris (koka gärna med en buljontärning och ½ hackad gul lök), eller kokt pressad potatis. Viltgelé och små inlagda gurkor, som jag inte kommer på  vad dom heter i skrivandets stund, men dom är knottriga och ganska små, -är goda att servera till. Rostade grönsaker passar bättre än sallad.
Nu kurrar det rejält i magen, så det är dax för lite lunch.

Ha de så gott i helgen.

torsdag 2 februari 2012

Sommarlängtan!

Idag har jag en stor längtan efter sommaren.
Pyssla lite i trädgården, som jag, med stor hjälp av min man har förenklat allt efter som, -så att jag ska orka med den. Jag älskar att plantera och planterar ofta om, flyttar växter hit och dit och tror i alla fall att jag förbättrar. Det kommer att ta tid, -eller......jag blir nog aldrig färdig. Men det kanske är det som är lite tjusningen med det också, att ha ett evighets projekt.

Jag längtar också efter att få starta upp grillen och riktigt känna den där härliga blandningen av tändvätska och grillkolsglöden, innan man äntligen kan lägga på det goda köttet, fisken, räkorna, grönsakerna, potatisen mm mm som till
slut kan inmundigas på altan,
-helst utan att sila myggor.

Visst går det att grilla ute nu på vintern också, men det har inte jag sett någon större tjusning med, så det får vara för min del.
Jag tycker det är härligt att tillsammans hjälpas åt vid grillen, i vackert sommarväder och bara njuta. Vi har länge pratat om att skaffa ett utekök och tids nog ska nog det också bli verklighet, - det finns ju mer och mer att välja på, eller så kan man ju kanske fixa nå´t eget.
Sommaren är kort sjunger en av mina favoriter, Tomas Ledin och visst har han rätt. Det borde vara tvärt om, att sommaren skulle vara lång och vinter kort.
Men man har ju själv valt att bo så här,-det finns ju faktiskt alternativ.

Ha de så gott!