VÄLKOMNA till halv 8 hos mej!

Mat är ett av mina intressen, men även trädgård, min finska lapphund Jakki, att fota (helst djur och natur), inredning och mycket annat smått och gott.
Jag är dock begränsad att utföra mina intressen, så jag får som sagt ta det i små "portioner".
Så den här bloggen kommer inte bara att handla om mina matvanor, eller kanske matovanor ;-)
Nej! Utan om allt och mycket mer som finns runt ikring också, - som gör att jag kliver ur sängen och välkomnar ännu en ny dag.


Du är hjärtligt välkommen att dela dom dagarna med mej.

måndag 30 januari 2012

Abbarrnsch!

Världens godaste fisk.
Det är i min smak, helt klart Abborre, -den är inte bara god, den är fast och fin i köttet och passar även utmärkt i gratänger och soppor.
Och i går blev jag så otroligt sugen på Abbarrgratäng, men eftersom isarna inte är så pålitliga i år, så har inte mannen ismetat efter denna delikatess ännu. Så frågan var,-fanns det möjligen kvar nå´t i frysen? YES! Det fanns 3 påsar med filéead Abborre, som även räcker till soppa.
Efter att ha tinat filéerna, så lägger jag ner dom i en panna och fyller upp med vatten så det nätt och jämt täcker fisken och saltar en hel del. Låter vattnet koka upp, skummar av och tar sen direkt av den från spisen och ställer ut den för avsvalning.
Med en hålslev lyfter jag upp filéerna och lägger dem i en smörad ugnsform med höga kanter. Smälter smör i en panna, vispar ner ca 3 msk mjöl och häller på silad fiskspad och grädde,-vispa och späd tills det tjocknat till en jämn fin sås.
Tillsätt ca 2 dl riven ost, en äggula och vitpeppar (ca 1 krm), smaka av och om det känns osalt tillsätt det också. Häll såsen över fisken och lägg på skivade halvmånar av tomater, så det täcker upp hela formen,-lite omlått är bara gott. Strö riven ost på och gratinera i 200 grader 10-15 min.
Servera med kokt mandelpotatis, gärna pressad med en smörklick på toppen.

Abbarrnsch så gott!

torsdag 26 januari 2012

Barnsligt.

Älskar mina barn!
Jag har haft en otrolig tur att få ha barn runt i kring mej hela livet, trots att jag inte fick några egna.
Syskon, syskonbarn och syskonbarnbarn och tack vare att det är så stor spridning på oss syskon, så har det alltid funnits småbarn, -på nå´t sätt.
I tisdags kom Erik, som är snart 7 år och skulle sova över. Jag brukar alltid låta dom få välja vad dom vill äta,-det är lite kul för mej också och så äter dom upp maten, med stor njutning.
Erik valde Spagetti och köttfärssås, -men han var väldigt tveksam att jag skulle klara av att laga lika god som hans mamma. Han tittade intresserat på medans jag tillagade maten, men ville inte hjälpa till, bara kolla hur jag gjorde.
Så blev det dags för provsmakning,- han tog en stor tugga och jag kände mej nästan som en tävlande i ett matprogram, med en sträng domare framför mej......och så kom domen.
"Det var den godaste spagetti och köttfärssås jag någonsin har ätit" och jag riktigt kände hur varm jag blev i hjärtat. Han åt och bad om mera, så till slut blev jag tvungen att hejda honom och be honom "spara lite till Jakki" (min hund). Jo Boppa, svarade han, -"jag är jättemätt och börjar må lite illa".
Det Ni, det är det bästa betyg man kan få.

Erik hade med sej ett fint paket som Elsa slagit in så jättefint och textat "Till Boppa från Familjen". Jag blir så barnsligt förtjust, då "barna" (även dom lite större), gör nånting eget och då det till ock med är inslaget med verklig känsla, så blir jag extra glad i hjärteroten.
I paketet låg ett par superfina sockar, som jag genast tog på mej och dom kan jag lova värmer på mer än ett sätt <3

Jag har ännu inte, kommit fram till vad vi ska äta i helgen....jag är väldigt sugen på Ostfondue och Räkor.
Ska fundera under dagen.   
Ha de så gott så länge!

måndag 23 januari 2012

Vi går mot ljusare tider.

JA.....visst är det så!
Dagarna blir sakta men säker längre och längre och man spritter till när solen tittar fram en stund, -då gäller det att passa på.
Jag hade hoppats på en klar himmel hela helgen och enligt barometern skulle det vara det, -men jag fick tji.
Så plötsligt, mitt på dagen på söndagen sprack det upp lite grann och en underbar sol tittade fram.
Jag klädde på mej och med kameran i största beredskap så fick jag några lite finurliga bilder på solen innan den försvann igen.
Kul så länge det varade, energi gav det och till syvene och sist vart det en bra helg.

I fredags kväll åt vi Färsfylld fralla, -en variant av varm smörgås, kan man nog säga att det är. Det är som det mesta jag brukar tillaga,väldigt enkelt och riktigt gott. Man tar en hel fralla,-ej skivad och skär längstgående bort toppen, nästan halva frallan som kan frysas och avändas gratinerad till soppa, en annan dag. Blanda 400-500g älgfärs, med 1 ägg, ½ hackad lök, 2 msk tomatpuré, 1 msk senap, 1 tsk potatismjöl, 1-1½ tsk salt, svart peppar och en skvätt grädde. Rör ihop ordentligt, till en jämn fin smet. Bred smör på frallan, som du bäddat in i folié på undersidan och runt om. Bred ut smeten jämt över brödet och lägg den i en ugnsform, som du då gräddar i 200 grader ca 20-30 min. Kolla efter ca 20 min, med kniv om den börjar bli klar. Då färsen tagit ihop lägger du på skivad paprika och tomat och strö riven ost på. Gratinera tills det fått lite fin färg. KLART!

På Lördagen gjorde jag/vi vinbräserade fläskkotletter och till den en "tjurig" potatisgratäng, som aldrig ville bli klar. Det var den knalligaste potatis jag varit med om,-jag måste erkänna att jag höll på att ge upp. Slutprodukten vart helt OK, -men nog var det väldans nära att den hamnat i soporna.

Så slutligen på söndagen, så kokade vi köttsoppa.
Mannen brukar oftast hjälpa till med att skala och hacka grönsaker, men den här gången gjorde han nästan allt, -då mina muskler inte ville göra nå´t. Dom jävlas lite väl mycket ibland och då är det bra med en man i huset.

Eftersom jag la ut en tidigare gjord köttsoppa bild i fredags, då jag ju nämde helgens meny,-så lägger jag inte ut nån ny. Det blev nog lite små tjatigt ändå  :-)

Hoppas att ni har haft en bra helg och ätit gott!

fredag 20 januari 2012

Tjock om magen.

Bättre tjock om magen än tjöck i hövve.
Det var en liten rund, go och glad kille på 7 år, som var på sin första skoldag och även barnens föräldrar var där. Dom gick runt och hälsade på varandra och så hände det sej att en fruktansvärt dum förälder säger till den lilla glada pojken,- att han tyckte att han var tjock.
Men den lilla pojken, sa bara rappt tillbaka, "Bättre tjöck om magen, än tjöck i hövve".
Det här hände för säker 20 år sedan, men jag brukar ofta tänka på den lille pojken och hans ord, för det är ju sant.

ÄLGKÖTTSOPPA.
Nu har jag och min "gubbe", satt ihop helgens meny och det blir Färsfylld fralla i kväll och i morgon lördag blir det Vinbräserade fläskkotletter och potatisgratäng, så slutligen på söndag ska vi koka Köttsoppa på......hmmm....ren eller älg,-det vet jag inte ännu.
Jag tycker att Ren är godare, men min man tycker Älg, -men frågan är om vi har kvar nå älgkokkött?
Hursomhellst, så blir det ännu en gohelg och jag önskar dej också
EN RIKTIGT GO HELG!

söndag 15 januari 2012

Känner mej lite bortskämt.

Ännu en helg tillsammans!
Känner mej lite bortskämd,-men det är en skön känsla och jag njuter av varje stund.
Här kokas skråvet, blir god bas till såsen.
Igår (lördag), hade vi bestämt att vi skulle äta Ripa, som är så jättegott,-men det kräver lite förarbete.
Först ska dom finrensas,-fjädrarna var redan borttagna, så det är brösten som ska skäras ut och sedan ska skrovet brynas med lök och lite morot. Sedan ska det tillsättas rödvin, vatten, salt och peppar,-som ska kokas i drygt 2 timmar. Silas av och tillsätta lite grädde och lite redning, sen får den vila ett tag.
Ripbrösten bryns i smör, med enbart salt och vitpeppar, sedan slås det på en skvätt vatten, så man får en go sky. Skyn hälls i den halvfärdiga såsen och någon tsk viltgelé och några droppar soja, för färgens skull. Ev kan den behöva redas lite till.
Bon Appetit!
Oftast brukar jag ha smörstekta grönsaker och pressad mandelpotatis till, men igår fick det bli lite råa grönsaker,-mest som dekoration. ;-)
Skulle behöva lära mej att äta mera grönsaker, hmmmm.
Jag formligen älskar Stekt Ripa, -kanske för att det inte blir så ofta,-den har en härlig konsistens och smak, mildare än Tjäder.

Idag ska jag göra grönpepparbiffar, med ugnstekta potatishalvor och till efterrätt lite egen gjord glass (smaken inte bestämd ännu), blir nog ett gott avslut på ännu en fin helg.
Önskar er ALLA en Topensöndag!

onsdag 11 januari 2012

Sveriges Mästerkock!

Jag följer ganska många matprogram på TV, både svenska och utländska och en av dom svenska favoriterna är just Sveriges Mästerkock,-som visar "vanliga" människor som brinner för sitt intresse och vågar ställa upp i TV. En del tycker man ibland kan vara nog så kaxiga och borde ha hållit sej hemma, -men det tillhör ju showen att det ska vara lite mixat, annars hade det nog blivit ganska tråkigt program.
Igår fick vi då se Lina från Arjeplog (och Vidsel), som plöttsligt dök upp i vårt vardagsrum och lagade mat med känsla och i mina ögon avslappnad stil. Att hon imponerade på juryn, gick inte att ta miste på och jag tror jag kan påstå, att vi var många i Tv soffan som imponerades,-jag var då en. Jag tyckte hon hade sådan kontroll och verkade inte det minsta nervös, -inte mycket i alla fall. Jag blev så otroligt glad alldeles......jag vet inte vad. Man kan nog likna det med en idrottsintresserad som sitter och ser på VM, OS mm, som dom lever sej in i och i bland fäller en tår, då idrottaren tar emot priset och Nationalsången sjungs (det har jag ALDRIG förstått), -lite så var det för mej igår.
Att någon från Arjeplog kom med, känns ju lite mer i hjärteroten, så är det ju bara. Det blir mera verklighet då det är en person som man pratar, hejjar på och känner igen och inte bara ett namn och ett ansikte man aldrig sett förr.
Hoppas det går bra för henne, -men att bli uttagen är seger nog.

söndag 8 januari 2012

En riktig myshelg!

Oj, vilken lång härlig helg vi haft, då vi varit lediga i 4 dagar tillsammans.
Vi har inte stökat på en massa, utan tagit det ganska lugnt, jag framför datorn och min man framför Tv´n och Vinterstudion.
Vi har ätit gott,- men tyvärr har jag inte fått tillbaka mina smaklökar och en del saker smakar annorlunda, medans en del mat smakar som vanligt. Lite konstigt, -men så är det.
Det godaste vi ätit i helgen åt vi på Trettondagsafton; Sniglar i vitlökssmör till förrätt och till varmrätt åt vi Fondue på Älghjärta och Reninnanlår och till den "min" krämiga potatissallad. Det är så kuseligt gott och bland det enklaste man kan tillaga,-vet att många tvekar inför att testa sniglar,- skyll er själv  ;-)
Första gången jag åt sniglar var på vår första utlandssemester tillsammans,-till Cypern våren 89.  Jag minns att första gången jag skulle tillreda dem själv, så tyckte jag att dom var lite läbbiga då dom var otillagade. Men har man kokat älgmule, så lovar jag att sniglar är en baggis.
Ikväll blir det "gammeldags söndagsmat", jag fräser älghögrev i gjutjärns grytan, kryddar och skär ner morötter och lök, samt slår på lite vatten. Serveras till mandelpotatis och lingonsylt,-det blir så himmelskt go sky. Rackarns, nu blir jag lite småhungrig och javisst ja, -måste ta och koka lingonsylt, den är ju slut. Bäst att slita sej från datorn en stund å fixa det.
Hoppas Ni också haft en Trevlig och Mysig Helg.

måndag 2 januari 2012

Snuvad på Nyårsmaten.

Så var då 2011 avklarad och vi går in i ett nytt år 2012.
Inga löften har jag avgett, då jag vet av erfarenhet att jag aldrig håller dem,-så det är lika bra att låta bli och inte lura sej själv.
Vi känner oss (min man och jag), lite "snuvade" på den "goda" nyårsmaten av 2 orsaker.
Till förrätt skulle vi ju ha gratinerade pilgrimsmusslor, ett recept jag hittade i en tidning som ICA skickar ut,-heter Buffé. Jag brukar inte kunna följa ett recept helt ut, men nu tänkte jag att jag skulle ge det en chans och det fick jag ångra. Jag kände med hela min själ att det inte kunde gå vägen att gratinera i ugn, som det stod i ca 10 minuter, -dom skulle inte bli klar och jag delade mina farhågor med mannen och sa att jag nog borde grilla dem i grillpannan lite först på var sida. NÄE, du skulle ju göra som det stod sa han, nog borde väl det räcka, -tyckte han. Så jag gjorde efter receptet och stoppade i dem i ugn och väntade, -då det började närma sej 10 minuter i ugn, så var jag tvugen att ta ut dem, annars hade dom eller rättare sagt, gratineringen blivit väl så brända. Och...jovisst, musslorna var rå. Ner i slasken med dom.
Nåja...jag färdigställde varmrätten, som var Älgfilé, flamberad i cognac, med peppar och sedan slog jag i grädde som får koka ihop lite, så den tjocknar. Till det en krämig och god potatisgratäng gjord på mandelpotatis. Det är alltid gott och kan inte misslyckas,-näe.....men nu var det ju så här att vi har i ca 1 vecka en släng av influensa eller nå´t och det kändes lite som man brukar säga, "strö pärlor åt svinen", smaklökarna fungerar inte som dom ska och det var väl befarat men men.
Vi hade ju lovat Elsa att göra egen glass, så fast vi var medveten om att vi kanske inte skulle känna den smaken heller så bra, så var det ju bara att hålla det löftet. Den smak vi kände, var god,-men inte var det ju så snabbt, som dom säger i reklamen och en massa disk blev det.
Det enda vi kände smak av i helgen, var den Janssons som vi gjorde, den smaken kände man och den var rackarns go. Det blev rester kvar, som vi ska ha till middag ikväll.
Elsa blev just hämtad av sin morfar, som ska skjutsa hem henne efter en helg med oss. Vi har haft så trevligt och riktigt myst, mest innomhus pga influensan och det inte så bra vädret. Men min man åkte, ändå några svängar med henne på en sk Skrana som hon fått av oss i julklapp. Trots att vi flev "snuvade" på maten, så har vi fått en mycket fin Nyårsafton som vi kommer att minnas länge länge.
GOTT NYTT ÅR 2012!